Gaven som straks kom i brug.

28. december 2017

Gaven fra min datter var en længe ønsket hævekurv, så mit nybagte brød kan få fine mønstre. Længe har jeg overvejet at investere i sådan et par kurve, men aldrig fået det gjort. Mest af nærighed. Nu kom de på både min ønskeseddel til fødselsdag og jul og sørme om ikke jeg var heldig at få 2 forskellige i gave: en rund og en aflang. Af sønnen fik jeg bla. et ønsket fotoblad ,som jeg har hygget mig med at læse og tips i. Ren lykke til juledagene. Bliver du fristet til at prøve at bage i sådan en kurv, kan du fx købe hævekurve i mange Helsekostbutikker, i Bahne, Kop og kande og fx her på hjemmesiden ved Bagetid.

Julen er ved at takke af her i huset og juletræet er hevet ud af stuen idag. Der er grannåle overalt syntes jeg, selvom der er støvsuget, men det er også lidt hyggeligt. Vi har stadig julepynt i vinduerne, da vi skal holde familiejulefrokost med mandens familie fredag. Lidt julet skal der næsten være så.

 

Langtidshævet brød

 

Langtidshævet brød.

Har du et tip til lækkert brød med smag og skorpe ? Jeg er kørt sur i surdej så at sige, så alternativet er et simpelt langtidshævet  brød, der ofte laves her i huset, da det får en skøn smag og skorpe ikke mindst og fordi det er så sten sikkert, at det smager godt hver gang. Der findes et hav af opskrifter og vi tager ofte hvad der lige er i skuffen af forskellige melsorter og blander med løs hånd. Ølandsmel giver en skøn smag og dette brød er lavet med denne her opskrift:

 

Opskrift på langtidshævet brød.

5 dl koldt vand

10 gr salt

10 gr gær

450 gr  mel hvoraf samt

150 gr mere groft mel som fx Ølandshvede, spelt, havregryn osv.

3 spsk madolie

1 spsk honning

 

Saltet opløses i det kolde vand og olie samt honning tilsættes. Jeg bruger min Kitchen Aid Køkkenmaskine til at blande det hele i. Dernæst tilsætter jeg først 1/2 af melet imens køkkenmaskinen snurrer på mellem hastighed og dernæst drysses resten af melet i løbende, men hold lidt tilbage, så du kan se hvad dejen har brug for . Sæt hastigheden op og lad køkkenmaskinen ælte i 5-10 minutter til dejen er ikke for lind og ikke for fast, men dejlig spændstig og fin.

 

Skålen dækkes med et vådt klæde og sættes til hævning et kølig sted natten over eller ca. 10-12 timer.

Næste morgen tages dejen forsigtigt ud af skålen og læg den på et meldrysset bord i køkkentemperatur en times tid for at hæve og blive tempereret. Nu skal hævekurven i brug og den meles grundigt i alle revner og sprækker og op over kanten. Brug mere mel end du tror umiddelbart, for det kan drille af få dejen ud igen og så ødelægges mønsteret. 

Efter en time på køkkenbordet løfter jeg dejen op i hævekurven og presser  den meget let ned. Efterhæve en times tid i kurven mens oveni tændes på 250grader (over og undervarme) med en bageplade i.

Dejen vendes ud af hævekurven og over på den varme bageplade i ovnen, som er beklædt med bagepapir eller hvis du har en pizzasten drysset med mel. Bages først i ca 5 minutter på den høje varme og derefter ca 30 min mere, hvor du nedsætter varmen til 225 grader. Brødet skal lyde hult, når du banker det i bunden og ellers mål med et stegetermometer om brødet opnår ca 98 grader.

 

Smager fantastisk med kold smør, en god skive ost eller hjemmelavet marmelade.

 

Har du en god opskrift på en surdej eller brød med krumme ? Så sig endelig til, vi elsker godt brød her i huset nemlig.

 

Vil du have flere opskrifter og læse om min hverdag samt dele skønne tips ? Så tilmeld dig mit nyhedsbrev lige HER. Husk at tjekke dit spamfilter.

Du kan måske også lide

4 Kommentarer

 • Besvar Tina H 28. december 2017 at 22:58

  Jeg laver jævnligt en god portion surdej af ca. 10 gram gør, lidt salt, lidt sukker, lidt enten vanilje eller kardemomme eller her til jul lidt kanel, så bruger jeg lidt enten kærnemælk, tykmælk eller creme fraise og så lidt mel.
  Når jeg bager har jeg fundet noget rigtig godt sandwich og hvedemel i halv halv blanding.
  Men jeg laver også rugbrød med forskelligt groft mel og rullet i rugkerner inden det kommer i form, UHM:_)
  Du må nyde gaven og bruge den flittigt.
  Vi som I elsker også et godt brød med Lurpak smør(det står min oldefar bag) og med god ost:-)
  Godt spændende berigende nytår ønskes herfra!

  • Besvar Anne 30. december 2017 at 17:31

   Sikke en masse gode tips, tusind tak Tina. Super ide at rulle brødet i kerner også. Rigtig godt Nytår til dine og dine

 • Besvar Helene L 28. december 2017 at 20:14

  Jeg synes det ser lækkert ud! Godt Nytår!!

  • Besvar Anne 28. december 2017 at 20:49

   1.000 TAK og så meget i lige måde til dig Helene

  Skriv en besked