Autisme og kørekort ?

21. april 2017

JA da, selvfølgelig kan nogle mennesker med autisme tage kørekort. Læs med her om hvad man skal overveje og forberede sig med.

Mange med autisme har brug for forudsigelighed pga hendes aspergers, og nogle gange er det ned i ganske små detaljer.  Når forudsigeligheden ikke er til stede så kræver det ekstra energi og kræfter i hjernen, langt mere end hos mennesker uden autisme. Manglende forudsigelig kan derfor medvirke til udtrætning og i meget uheldige situationer hvor personen er ekstra på overarbejde fordi aktiviteten er ny, kan det betyde enorm frustration og udmattelse.

Trafikken er på mange måder uforudsigelig: Der kommer lige en cyklist ind over banen på tværs, signallys der ikke virker, udrykningskøretøjer, pludselige vejrskift eller vejarbejde. Alt sammen faktorer der er med til at påvirke sanserne ekstra meget og dermed tage ekstra energi. Der er dog også rigtig meget forudsigeligt i trafikken : færdselsreglerne, ruten kan planlægges med GPS, Google kan vise vejarbejde og det samme med vejret. Med autisme kan man også have den store fordel at man nogle gange er ekstra god til at se detaljer og meget hurtigt spotter færdselsskilte, ser cyklisterne og er vedholdende i at ville nå sine mål fordi det giver mening at tage kørekortet.

Start med at undersøge områdets kørelærere ved fx at lave et FBopslag. Spørg om nogle i dit nærområde kan anbefale en kørelærer i byen som er ekstra pligtopfyldende, tålmodig, pædagogisk, venlig og imødekommende og fleksibel samt indstillet på at lave et måske længere forløb på særlige vilkår i tilrettelæggelsen. Der skal være plads til ekstra forudsigelighed og fleksibilitet.

Før man kan tage kørekort skal man en tur til egen læge med en lægeerklæring der skal udfyldes og indsendes til Embedslægen som så skal vurdere om der er øget risiko ved at vedkommende med autisme må komme ud i trafikken på 4 hjul. Her er den første forhindring for nogle:

 • Tager patienten medicin ?
 • Er funktionsniveauet stabilt ?
 • Har der været psykoser, besvimelse, depresion, angst, kramper eller lign indenfor det sidste år er det ekstra vanskeligt at få en godkendelse fra Embedslægen. Det betyder ikke at det er umuligt, slet ikke, men det betyder at der tages stilling til det af embedslægen. Dette sker ikke ved fremmøde da egen læge har skrevet udførligt på lægeerklæringen hvordan funktionsniv er og har været fornyligt.

Godkendelse fra Embedslægen kan tage flere måneder og man kan blive bedt om ekstra undersøgelser ved speciallæge. Man kan godt starte med at tage teori og køretimer FØR man er godkendt af embedslægen, men man skal selvfølgelig selv betale alle udgifter til kørelæreren hvis man alligevel ikke bliver godkendt. Rådet herfra er at tage til egen læge og få sat denne proces igang straks man begynder til teori eller et par uger før gerne.

Når man tager kørekort er der meget der skal planlægges og vurderes, for det er ikke kun selve køretimerne der skal gives forudsigelighed i:

 • Der skal også gennemføres mindst 29 lektioner teoriundervisning typisk sammen med 30 andre unge mennesker i et lokale. Mennesker der både “fylder” fysisk i rummet, men som også deltager med småsnak under noget af undervisningen måske, støjer med slikpapir osv.
 • Der skal gennemføres 1. Hjælpskursus.
 • Der skal køres på kravlegård i en anden bil måske.
 • Der skal køres natkørsel
 • Der skal køres på glatbanerne
 • Planlægning af afsluttende teoriprøve og køreprøve.

Tips til teoriundervisning: 

Kør op og se lokalet FØR første undervisningstime.

Hils på teorilæreren og tal med køreskolen om der fx er en bestemt kørelærer der taler meget konkret tilknyttet et hold ( vælg dette hvis muligt).

Udvælg en plads i lokalet at sidde på hver gang fx foran ude i siden så der er luft og plads.

Aftal gerne med underviseren at denne plads er reserveret hver uge til den unge.

Aftal mulighed for pauser og mulighed for at studere opfølgende hjemmefra.

Spørg ind til hvordan undervisningen foregår ( er der fx test hver gang til slut)

Aftal at evt støtteperson / forælder / ven / søskende deltager i undervisningen.

Aftal plan B hvis man ikke når at blive klar til at tage teoriprøve før det hold afslutter, det giver ro.

Vigtig viden: Man må ikke gå til teoriprøve før man har gennemført min. 14 køretimer.

Tip til køretimer kommer snart …

Du kan måske også lide

4 Kommentarer

 • Besvar mor 16. december 2019 at 9:09

  Hej Anne.
  Jeg har fornyeligt hørt om en elev med ADD, og som får medicin for det. Men ellers er han 100% stabil. Han fik kun kørekortet i 2 år, og skal derefter komme med en ny lægeerklæring.
  Min søn er infantil autist. Han tager ingen medicin udover panodil. Hans funktionsniveauet er stabilt. Han ha ikke haft psykoser, besvimelser, depresion, angst, kramper eller lign indenfor det sidste år.
  Hvordan tror du, at embedslægen vil vurdere ham? Vil han kun få kørekortet for fx 2 år?
  Mvh.

  • Besvar Anne 16. december 2019 at 15:42

   Hej Mor.
   Alle med en ASF diagnose kommer igennem Embedslægens vurdering i forhold tilkørekort som du sikkert allerede ved, men uden at kende din søn eller de præcise retningslinjer idag for kørekort, så tror jeg de vil vurdere det fornuftigt. . De har dog grænser for en periode der skal have været uden psykoser, mistrivsel etc og den er jeg ikke helt klar over om er mere end 1 år. Vær ikke bekymret , ansøg og se hvad der bliver af resultat . Hvis der kommer en begrænsing er det kun for at sikre trafiksikkerhed for både din søn og os andre , selvom det kan virke stressende at have den tidsperiode. Kender en ung pige som også fik 2 års begrænsning i kørekortet pg det blev meget enkelt forlænget ved lægen, da der ikke havde været yderligere mistrivsel etc i de 2 år. Held og lykke til din søn med kørekort.

 • Besvar Bodil Hindbo Andersen 30. december 2018 at 9:43

  Hej .
  Googlede “autisme og kørekort” og fandt dette. Tusind tak; det er meget brugbart og inspirerende. Min søn på 18 med ASF vil gerne have kørekort , som sine neurotypiske søskende. Jeg er i tvivl om, hvorvidt han kan klare det, som du beskriver, uforudsigelige, som der i sagens natur vil være ifm. trafik.
  Tak for de gode råd.

  • Besvar Anne 30. december 2018 at 21:39

   Kære Bodil. Tusind tak for din besked. Det glæder mig meget at du fandt vej hertil. Vi var også en smule i tvivl om kørekort nu var en god ide, men det gik hurtigt over da først vi fik snakket med en dygtig og tålmodig kørerlærer og forklarede hvad lige præcist vores datter havde brug for. Som han sagde, så er trafikken jo meget genkendelig med regler, kendt bil til dagligt og så ellers holde øje. Mennesker er forskellige , også mennesker med ASF, så det kan variere fra person til person om man er tryg ved at køre og kan lære det, helt som med neurotypiske. Håber det lykkes for din søn. Bedste hilsner Anne

  Skriv en besked