Vejen videre- når dit barn har autisme.

6. februar 2017

Når man som forældre kommer hjem fra psykiater med besked om , at ens højt elskede datter eller søn har fået en Autismediagnose, så falder verden nogle gange sammen. For andre er det en lettelse at få denne diagnose, fordi brikkerne omkring forståelsen af sit barn pludselig passer sammen og giver mening.  Vi er for længst kommet videre og føler os heldige, at vores datter lige landede i vores turban.

Forfatterne Jeanette og Michael Rothenborg er begge journalister og selv forældre til et barn med autisme. Det fornemmes tydeligt, at de ved hvad de skriver om ud fra deres erfaringer og viden med deres barns og egen livssituation.

Bogen har en god og logisk inddeling, så den er nem at bruge som opslagsværk, hvis man lige skal have genopfrisket eller søge viden om bestemte emner. Et emne der stadig er rigtig hårdt mentalt at blive konfronteret med er, om det er forældres skyld at barnet har den adfærd som det har. Bogen skriver ganske vist, at det er ændret det syn, men jeg må med stor beklagelse sige, at det er ikke sandt. Jeg skriver ugentligt med forældre og børn som bliver beskyldt for at opdrage for sløset og det der er værre. Uvidenhed på området hersker stadig ude i samfundet mange steder. Med god viden om autisme som forældre, kan vi bedre håndtere sådanne misforståelser, fordi vi kan spørge ind til andres holdninger ud fra en faglige betragtning af autisme og pædagogik.

Bogen har et lille afsnit om ABA træning. Det er en “træningsform” lidt ligesom hunde “adlyd denne øvelse og du får en kiks”,  i mine øjne. Det skal slet ikke være en hemmelighed, at ABAtræning ikke er min kop the. Andre syntes måske det er fantastisk. Til gengæld er jeg mere  tilhænger af TEACCH.

Mange skoler og opholdssteder skriver på deres hjemmesider og brochurer, at de bruger fx TEACCH i deres daglige pædagogik. Hvis du møder sådan et sted, så spørg dem “Hvor og hvordan praktiserer I præcist TEACHH med børnene ?” Lad dem give praktiske eksempler som kan have betydning for dit barns trivsel. Mine oplevelser er desværre, at flere skriver de har været på kursus i TEACCH, men faktisk langt fra praktisere det i den daglige pædagogik. Så spørg.

En udredning kan tage forskellige retninger, som man slet ikke havde forestillet sig. Afsnittet her i bogen beskriver rigtig godt de mange vinkler, man kan blive “udsat” for. Lige fra psykiateren til PPRmedarbejderen der pludselig er en vigtig brik i ikke kun ens barns muligheder for en god fremtid, men hele familiens trivsel faktisk.

Bogen har vigtige afsnit om både søskende, venner og familie og hvordan man kommer videre med at fx informere og tage hensyn til flest mulige. Det er pokkers svært hvis man er udkørt ovenpå en udredning eller et barn i mistrivsel, men man er ikke alene om dette og bogen viser præcist dette igen.

Denne bog får mine bedste anbefalinger simpelthen . Over 300 sider velskrevet information om livet med autisme og hvordan man kommer videre i livet efter diagnosen. Den er let læselig og anmelderrost alle steder jeg har kikket. Den henvender sig både til forældre, pårørende og fagfolk. Bogen er udgivet af Forlaget Press To og givet til mig i gave. Den kan købes her.

STORT tillykke til Kristina som har vundet bogen og tak toil alle jer som har deltaget. 

Du kan måske også lide

17 Kommentarer

 • Besvar Majbritt Birkebo 7. februar 2017 at 20:31

  Afsnittet om TEACCH må være det, jeg først kaster mig over. Kender slet ikke til det… 🙂

  • Besvar Anne 7. februar 2017 at 22:00

   Det kan du glæde dig til Majbritt, et rigtig godt pædagogisk fokuspunkt. Held og lykke ?

 • Besvar Karina Hansen 7. februar 2017 at 9:01

  Er mor til 16 årig dreng og vil rigtig gerne læse hele bogen, dog især afsnittet om TEACCH og det at være søskende synes jeg er super relevant, man søger jo alt det info man kan for at hjælpe sine børn bedst mulig. Karina

  • Besvar Anne 7. februar 2017 at 9:04

   Hele bogen er virkelig velskrevet Karina og jeg ønsker dig held og lykke i konkurrencen ?

 • Besvar Dorthe Furstrand 6. februar 2017 at 19:44

  Jeg vil helt sikkert sluge afsnittet om søskende for vi har en 7-årig her der har det rigtigt svært med bror der er autist og desværre “gemmer sine udadreageren” til at smide i hovedet på lillebror. Så det ville være dejligt om der skulle være et enkelt tip vi ikke har prøvet – mon ikke.

  Og så vil jeg glæde mig til afsnittet om skole og inklusion for det er godt nok svært at finde rundt i og med de silodannelser der er så er der ingen på autisme grund-kurserne der lissom vil røre ved det med skole. Det er jo “de andre”.

  Og så lyder det også som en bog man kan have glæde af lige at låne ud til forskellige omkring os der måske synes det hele er lidt svært at forstå for “han er jo sådan en sød dreng”. Ak ja, den kender vi alle.

  • Besvar Anne 6. februar 2017 at 20:30

   Der er så mange gode afsnit i den bog Dorthe uden at den giver facit på livets lykke selvfølgelig. Held og lykke i konkurrencen ?

 • Besvar Heidi Kastrup christensen 6. februar 2017 at 19:26

  Jeg vil glæde mig til afsnittet om fagfolk der mangler viden og empati…. vi står nu med 3. Barn med autisme og adhd og har ingen hjælp fået overhovedet ud over de to er/ har været i k klasse og vi kæmper for den sidste kommer samme sted hen, og så er den store kommet på stu på nordbo… ellers har vi fået afslag på stort set alt… incl kurser…

  • Besvar Anne 6. februar 2017 at 19:40

   Det lyder svært i samarbejdet med fagfolk. Held og lykke i konkurrencen Heidi?

 • Besvar Hanne Rebekka Mogensen 6. februar 2017 at 19:22

  Afsnit om hvordan det er at have autisme er super aktuelt hos os, min datter forsøger at forklare hvordan hun ‘fungere’ og det kan være svært. Afsnit om fagfolk er også aktuelt da jeg er pædagog, og skal igang med et arbejdsliv igen, efter 6 år hjemme pga min datter?

  • Besvar Anne 6. februar 2017 at 19:39

   Det er så godt når de unge selv begynder at forklare sit liv. Jeg ønsker dig held og lykke med bogen i konkurrencen og held og lykke på arbejdsmarkedet igen Hanne.

 • Besvar Camilla Collatz 6. februar 2017 at 19:17

  Som mor til en teenager med autisme glæder jeg mig til at læse kapitlet “En bedre chance i et bedre liv”. Nu – tre år efter diagnosen faldt – er den fundamentale viden om autisme på plads hos mig, men jeg bekymrer mig meget om fremtiden for min datter.
  Kapitlet “Ikke en Fandens Mælkebøtte, men en Løvetand” har helt sikkert også noget, jeg kan bruge. Det kan tit være svært at få øje på mulighederne, midt i alle udfordringerne.

  • Besvar Anne 6. februar 2017 at 19:23

   Teenageårene kan være noget af en mundfuld ved jeg Camilla. Held og lykke her ?

 • Besvar Annette Aarre Dalsgaard 6. februar 2017 at 17:06

  Jeg vil især læse afsnittet 3 & 10, inden jeg forærer bogen til min veninde & hendes mand. De er forældre til Viggo, der er autist, og lillebror Otto, to dejlige drenge 😀

  • Besvar Anne 6. februar 2017 at 19:12

   Hvor er det dejligt at du som pårørende søger viden om autisme Annette. Held og lykke ?

 • Besvar Kristina Jørgensen 6. februar 2017 at 16:53

  Jeg tror afsnittet “Hold lidt mere af hverdagen” vil være godt i min lille familie (nok særligt mig, der kæmper med stress, eksamensangst og en lille smule panik over min krops sindssyge reaktioner på førnævnte).

  Jeg er pårørende (mor) til et fantastisk barn med autisme, men hvor ville jeg dog ønske jeg kunne forstå mere (eller gøre det hele bedre) for ham… Eller rettere, for os.

  • Besvar Anne 6. februar 2017 at 19:11

   Bogen er smækket med info og gode tanker til reflektionen i hverdagen ?held og lykke Kristina

  • Besvar Anne 10. februar 2017 at 7:23

   Kære Kristina. Stort tillykke, du har vundet bogen. Jeg sender dig en mail så den kan blive afsendt fra Forlaget til dig.

  Skriv en besked