Glædelig Jul.

24. december 2017

Det er den tid på året, hvor dagene begynder at blive lysere og nætterne kortere. Det er Juletid og jeg har lige haft fødseldag i fredags. Juletid er for mange familier med autisme, som vores, en ekstra udfordrene tid, da der er mange forventninger både fra andre og til andre.

Blomsterbuket

 

På min fødseldag fik jeg denne smukke buket af gemalen og vi startede dagen med en løs kop kaffe og the og lidt morgenbrød, mens jeg hjalp datteren op og guidede med dagens forudaftalte plan: en lille juleshoppingtur  til Aarhus og derefter frokost på en lille cafe.

Vi kørte til Aarhus og delte os i 2 hold, så der kunne købes hemmeligheder, for derefter at skulle mødes til frokost på et aftalt sted.

 

Imidlertid var Aarhus alt for overvældende for min datter: mange mange mennesker, lange rækler med kø, mange lyde, lugte af brændte mandler, pandekager, røg osv blandet sammen med lys og blink og musik. Efter en time var hun fuldstændig færdig ( der var selvfølgelig husket de gode hjælpemidler: støjreducerende in-Ear fra Bose, hat og  Tangle ) så vi måtte køre akut hjemad. Uden at få frokost. Æv. Vi var kede af det for at være ærligt. Jeg, fordi jeg havde fødselsdag og gerne ville fejre lidt glæde med en mini mini shoppetur og frokost, selvom jeg godt vidste at det var lige på grænsen til muligt.

Lagkagehuset

 

Præcist på min Fødseldag ville jeg gerne det her i år, og ikke på alle andre dage på året. T-å-b-e-l-i-g-t af mig. Synd for datter og søn. Sådan er livet også med autisme. Det var 100% min egen tåbelige ide og fejl. Sjældent laver jeg sådan en brøler heldigvist.

 

Vi valgte at forkæle os med en pose skønne kager fra Lagkagehuset og med varm chokolade og flødeskum. Hjemme igen blev det hurigt sat på bordet og der sænkede sig ro i huset. Bare duften af varm chokolade udløser næsten lykkeendorfiner hos os. Jeg kender en ung autistisk kvinde, som ved at når hun er max presset, så skal der duften af nybagt brød til og så går hun straks igang med at bage. Det virker for hende hver gang. Det er da ren win-win.

 

Antik julepynt

 

Den gamle julemand er fundet frem fra sin æske på loftet og hænger nu på juletræet. Han ser lidt knotten ud, som han hænger der og kikker ned på den gamle fugl der hænger en gren længere nede.

 

Forresten, så fik jeg købt en ny juletræsfod efter at have læst jeres mange gode forslag på mit tidligere opslag her på bloggen. Tak igen for jeres aktive deltagelse herinde, det betyder meget for mig. Jeg endte med at købe en i Jem & Fik i grøn/sort plastik, som kan holde lidt vand i sig og som har greb der let slåes ned omkring juletræsfoden. Hurra sagde manden, aldrig har det været lettere at få juletræet op at stå i stuen! 149kr på tilbud er perfekt i pris og den findes online lige HER.

 

Royal Copenhagen

 

Jeg ønsker jer alle en skøn juleaften og med lige præcist de behov for struktur, regler eller opfindsomhed der skal til, for at jeres barn eller familie med autisme også får en skøn dag. I kan læse om vores jul lige HER.

 

Du kan måske også lide

9 Kommentarer

 • Besvar Helene L 26. december 2017 at 18:51

  Forsinket tillykke med dagen Anne, og alt godt som ender godt ikke?

 • Besvar Kristina Jørgensen 25. december 2017 at 20:53

  Et forsinket tillykke og glædelig jul (vi er nogle, der farer til og fra de forskellige familiemedlemmer for at nå at fejre jul med så mange som muligt).

  Jeg er så glad for, at I kender en god måde at køle ned på. Dufte er faktisk for en del mennesker en god måde at slappe af på. jeg ved ikke, om det er fordi man forbinder en god duft med noget positivt. En gammel glæde eller afslapning? Men dufte er faktisk noget af det, der kan fremkalde minder bedst, så måske det hænger sammen?

  Anyway, jeg ville bare ønske et forsinket glædelig jul (og et rettidigt “godt nytår” 😀 )

  <3
  Kristina

  • Besvar Anne 28. december 2017 at 20:52

   Tak Kristina og det lyder som en meget travl Jul du har. Pas på dig selv i farten også. Dufte er både noget meget belastende her i familien hos mig selv og min dater men også noget mege givende. Sjovt så forskelligt mennesker kan være, drengene i huset kan knapt lugte forskel på om der er støvsuget eller ej indenfor 1/2 times tid.

   Rigtig godt Nytår til dig og familien.
   <3

 • Besvar Lone H 24. december 2017 at 14:17

  Lidt forsinket tillykke med fødselsdagen. De sidste par dage har været ren kaos i Århus med kø og alt for mange mennesker. Selv jeg har fået nok af det så jeg forstår fuldt ud jeres udfordringer. Et godt fif, måske lige med undtagelse af de sidste par dage, er at gøre indkøbene om aftenen for der er ikke så mange mennesker. Håber i får en hyggelig jul.

  • Besvar Anne 25. december 2017 at 11:13

   Tusind Tak Lone og Glædelig Jul til dig og familien. Jeg havde ikke tænkt på at aften kunne være med mere ro til shopping i Aarhus op til Jul, men det vil jeg bestemt prøve at huske til næste år. Bedste hilsner Anne

 • Besvar Annette N 24. december 2017 at 11:37

  Når planer må ændres, er det altid godt med en plan b, der indeholder kager 😃. Jeg kender situationen, man prøver nogle gange at presse lidt for hårdt, fordi man så gerne vil have en hyggelig dag – men nogle gange går det bare ikke.. Ønsker en GLÆDELIG JUL 🎄🎅 og takker for gode råd og for gevinsten 🎁

  • Besvar Anne 24. december 2017 at 12:01

   Du har nemlig spot on Annette. Jeg ville SÅ gerne og nogle gange kan jeg rykke lidt grænserne, men selvfølgelig ikke op til JUL. rigtig glædelig JUL hos jer Annette. Hpber den bliver mild og god🎄🎄

 • Besvar Tina H 24. december 2017 at 11:12

  Først et stort tillykke med din fødselsdag i fredags:-)
  Synd det ikke gik som håbet.
  Jeg kender det jo kun alt for godt.
  Tillykke med din nye fod til juletræet.
  Hvis du ikke kender Bolius vil jeg anbefale dig at modtage deres nyhedsbreve, det er gratis, de har nyheder om alt til hus og have, også om juletræsfødder og hvad du hælder i vandet i juletræsfoden, så træet holder sig bedre:-)
  En rigtig glædelig jul i dag og de kommende juledag.
  Håber I klarer den og din datter klarer den, ellers må hun sidde lidt for sig selv med øreværn og i vante omgivelser med vante beskæftigelse, kigge i bog, spille computer eller sådan.
  Pas på jer og nyd det:-)

  • Besvar Anne 24. december 2017 at 11:18

   Tak for tippet om Bolius Helle, og det med vandet i juletræsfoden havde jeg slet ikke tænkt over. Tak. Vi er heldigvist ret rutinerede i jul med autisme her i huset så der er både plan A, B og C her og hun styrer det fuldstændigt selv. Så meget nemmere end da hun var mindre. Her i huset er det helt ok at ville spise aftensmad alene på værelset også juleaften hvis det er nødvendigt og har hun brug for at pakke sine egne gaver op alene på værelset og ikke danse om juletræ, ja så er det bare sådan det er. Vi har et ret afslappet forhold til jul efter livet med autisme landede hos os for 18 år siden. Rigtig dejlig jul hos jer også, håber I kommer godt igennem også. Kh Anne

  Skriv en besked