Follow:

Når en Apple-opdatering vælter dagen.

Er du forælder, ven, lærer eller pædagog så læs med.

Når man godt kan lide ro, stabilitetet og absolut ikke bryder sig om for mange ændringer i sit liv, så er opdateringer fra Apple en gyser. Jeg skriver Apple fordi det er dem vi bruger her i huset mest og derfor er der grumme minder om opdateringer.

I en familie med autisme, er jeg altid foran for at hjælpe med forudsigelighed og struktur for min datter. Derved kan hun fungere langt bedre i sin hverdag, helt ligesom hvis hun havde et fysisk handicap og behøvede en kørestol. Det har intet som helst med curlingmor at gøre. Intet. Man finder meget hurtigt ud af hvor forskellen er når man kender sit barns autisme godt.

Opdateringer kan komme fra Helvede rent ud sagt. For år tilbage kunne det give de grimmeste nedsmeltninger som tog al energi ud af min datter og nogle gange mig også for at redde situationen, som ikke lige var overstået på et par minutter. Opdateringens ændringer var ikke til at ændre og man skal forholde sig til det hele nu og her for at kunne bruge sin PC fra nu af. Flere uger efter sådan en forskrækkelse fra en opdatering, havde min datter brug for at jeg blev ved hende mens hun åbnede sin PC om morgenen, da der skulle være overblik og hjælp hvis hun ikke kunne overskue ændringerne.

Selv tastaturet bliver ændret ofte og giver nye muligheder, men også kaotiske indtil de bliver automatisere hos brugeren. Absolut ikke autismevenligt hos alle.

 

Tips.

Tjek INDEN der opdateres, hvad den nye version går ud på. Internettet er fyldt med folks meninger om alt muligt, herunder opdateringer på IT.

Tjek Apples egne info om opdateringens indhold og ændringer løbende og helt op til den dag I vælger at opdatere på jeres enheder.

Planlæg hvornår det er bedst at opdatere, så der er energi og overskud til at klare den nye opsætning bedst muligt.

Planlæg evt at gøre det sammen med barnet alt efter alder og behov.

Forklar hvorfor opdateringer er nødvendige ( fx virusbeskyttelse) så det kan give mening at det trygge og velkendte ændres.

Vær tålmodig og anerkende hvis dit barn får frustrationer, stress eller nedsmeltninger alligevel over opdateringen på husets iPad for det er helt OK at have det sådan, især hvis man er autist i min optik.

Hav en plan B– fx at en enhed opdateres men barnet kan bruge en anden enhed hvis muligt ( fx låne forældres som endnu ikke er opdateret ) indtil det er trygt ved ændringerne

Overvej at opdatere din egen enhed først hvis muligt, og vis ændringerne på den før der laves opdatering på barnets enhed. Vent gerne nogle dage så der er tid til omstillingen. Dette gøres efter opdateringerne er gennemgået i en snak, som beskrevet lige her over.

Ændringerne sker jo i stor grad også på skoler og institutioner så HJÆLP og anerkend at ændringer kan være kilden til stort akut stress og frustration ved et menneske med autisme. 

Vi har nu opdateret igen idag og regner med ro nogle måneder …på den front.

Share
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply