“Hvad kommer til at ske? Og hvornår og med hvem? Og hvad kommer IKKE til at ske.”

18. juli 2017

 

 

“Mor, jeg har brug for at vide: Hvad kommer reelt til at ske hvornår og med hvem ? Og hvad kommer ikke til at ske i vores ferie?” Vi har sommerferie efter kalenderen og det er nogle gange roden til alt muligt uforudset, som ikke sker i hverdagen. Det betyder uro og nogle gange bekymringer, når man er begavet med autisme og har brug for overblik, struktur og forudsigelighed.

Jeg ved det godt, og jeg startede i god tid ferien så fint ud med en kalender på køleskabet som illustrerede de få planer vi havde for de kommende uger. Det der ikke er fint er, at jeg så glemmer at følge op på den kalender fordi der ikke er noget planlagt, men istedet bliver datteren næsten bombarderet ( føler hun måske ) med forslag til hvad vi kan lave. Der er fx en tur til frisøren for at blive klippet, et vennebesøg, et familiebesøg, en køretime eller 5, en lille tur mere ud af byen med overnatning, en tur på museum osv. Ting vi spørger hende til at deltage i, uden at være helt helt konkrete og skarpe i at bemærke at detaljerne er uoverskuelige. Pludselig har de hobet sig op og er alt for meget, selvom det for os andre i familien er næsten “ingenting”.

Dermed spænder vi ben for de måske gode tiltag og fremmer istedet at svaret bliver:”Nej, jeg kan ikke overskue det mor!” 

Jeg måber næsten, for der er absolut intet på dagsprogrammet igen idag. Der burde være plads i det højt begavede hoved til lidt “laden stå til” eller gætteri om alle vores forslag tænkte jeg naivt. Så nu sidder jeg med en håndskrevet kalender med forslag til overblik over hvad en plan A og en Plan B kan være de næste uger for os og for hende. Vi har nemlig meget forskellige behov og ønsker for ferie her i huset, men vi forsøger at gøre nogle ting sammen, hvis det kan lade sig gøre, og det kan det jo så ikke hvis ikke der ligger et skema med overblik, fordi der er ferie og koks i hverdagen.

Jeg ved det godt. Jeg vidste det godt. Og nu sidder jeg her med blikket sænket af flovhed over at jeg ikke havde set det komme “Mor…jeg kan ikke..jeg mangler overblik” . Det er hvad der sker når man bedst tænker “Det kører det her” og glemmer alt om at stilladset ikke må fjernes for tidligt når der er forandringer som fx en lang sommerferie.

Det er præcist det samme der sker ved ændringer i skolelivet: Kommer der omlagte dage eller uger som ikke i forvejen er med et godt overblik og guidet, så vælter det og kan betyde at eleven slet ikke kan deltage, selvom de virkelig gerne VIL deltage. Så tag ikke fejl. Det er så let at komme til at glemme at lave overblik på dage der forandres.

Du kan måske også lide

Ingen kommentarer

Skriv en besked