Kort over verden – en roman om et familieliv med autisme.

23. juni 2017

 

“Jeg betragtede min fangevogter, Sam, fra top til tå – 135 cm ialt.” Sådan starter denne skønne roman som forfatteren Catherine Simpson har skrevet. Hun ved hvad hun skriver om, for hun er selv mor til et barn med autisme. Da jeg læser de første linjer af bogen er jeg med det samme inde i bogens univers, for jeg ved præcist hvordan det føles at være fanget i sådan et liv. Fanget…ja det lyder ret negativt, og det er det bestemt også, men det er ikke ensbetydende med at jeg ikke elsker mit barn med autisme og de livsvilkår det giver, men simpelthen fordi det også er SANDHEDEN at sådan har mit liv også været i flere år: fanget og med meget lidt “udgangstilladelse”. Sådan er det ikke helt mere og sådan udvikler fortællingen i bogen sig også.

 

Bogen handler om den skønne autistiske 12-årige dreng Sam, der aldrig har været ude og opleve verden. Han bor og lever på familiens gård og gransker verden udenfor via kort. De giver overblik og afgrænser hvor der er trygt at være, hvor der er farligt og hvor der måske er muligt på sigt at komme til.

 

Sproget i bogen er meget let tilgængeligt og alligevel er der masser af dybde i romanen, fordi alt det der står imellem linjerne betyder så meget. Jeg kan næsten se familiens liv som en film inde i mit hoved: moderens desperation for at bryde ud af sit fængsel og samtidigt store ønske om at hjælpe sit barn til at blive mere selvstændigt. Ønskerne om at få et mere “normalt” liv hvor hun frit kan tage på indkøb eller måske noget så vildt som en middag med en veninde. Faderens helt egen forståelse af sin søns udfordringer eller mangel på forståelse, men alligevel med et stort ønske om det normale familieliv efter hans målestok. Sam som søger struktur, forklaringer og udforsker verden på sin egen måde og dermed bliver motiveret til at bryde grænser. Grænser er nemlig en stor den af romanens underliggende tema syntes jeg.

Romanen er afvekslende at læse, da synsvinklerne skifter imellem hovedpersonerne og der kommer indslag i fortællingen som ovennævnte foto: Sams chat med omverden fra hans skærmede liv på gården. Her søger han  ud af sit eget “fangenskab” ved at spørge om hjælp til forståelse og forklaringer og for at finde løsninger. Et stærkt indslag i fortællingen som også krydres med humor i de kommentarer der indlægges.

Faderen Duncan kommer en dag hjem med den omvandrende strejfer Larry til gården. Pludselig brydes rammerne for den autistiske dreng, moderens profesionelle holdning til at hjælpe sit barn sættes på prøve og nye behov og ønsker for livet opstår. En forbudt kærlighedshistorie udspiller sig stille og roligt.

Bogen har rigtig mange gode beskrivelser om en hverdag med autisme hvor barnet lever et “begrænset” liv, men hvor ønskerne for at ændre dette er, eller kommer, tilstede hos alle i familien. Vejen til at ændre det kommer via denne pludselige gæst Larry i familien, hvorved nysgerrighed og motivation vokser stille og roligt.

Jeg vil ønske at rigtig mange vil læse denne bog: forældre og pårørende men i allerhøjeste grad også fagpersoner som lærere, pædagoger, socialrådgivere, skolepsykologer ikke mindst , læger osv for at få et følsomt indblik i familiens liv. Det er nemlig rigtig svært for forældre at forklare det her liv til andre uden at man bliver opfattet som en der helt misforstået opdragelse overfor sit barn med autisme. Bogen viser de etiske dilemaer moderen står i, på en omsorgsfuld og god måde, samtidigt med at den viser den udvikling også drengen Sam kommer i. Den fortæller om en hverdag med autisme og ønsker for at ændre denne hverdag.

SLUT på konkurrencen En heldig kan vinde bogen ved at skrive en kommentar herunder om hvorfor du gerne vil vinde denne skønne bog. 

Den heldige vinder er MetteLine – stort tilykke

Bogen er udgaver af Forlaget Alhambra og koster omkring 165kr. Den kan købes i din lokale boghandler eller her. 

 

Du kan måske også lide

4 Kommentarer

 • Besvar Hanne Rebekka Mogensen 23. juni 2017 at 12:26

  Kunne være ‘morsomt’ at læse om mit liv, i en land, udenfor mit fængsel❤❤❤

 • Besvar Catherine Simpson 23. juni 2017 at 10:52

  I am so happy you enjoyed my novel and thank you for sharing it with your readers. (I’m sorry, I do not speak Danish!)

 • Besvar Metteline 23. juni 2017 at 9:41

  Den vil jeg gerne vinde, for den rammer lige ned i mit eget liv..

  • Besvar Anne 27. juni 2017 at 9:40

   Stort tillykke – du har vundet den skønne bog.

  Skriv en besked