Autisme og køretimer.

15. maj 2017

 

Jeg har tidligere skrevet om hvad man skal overveje, når man begynder på at tage kørekort hvis man er /har autist/autisme hr på bloggen. Idag vil jeg skrive om hvad vi har gjort for at få køretimerne organiseret så forudsigeligt som muligt. Forudsigelighed giver tryghed og overblik og især mange mennesker med autisme, har ikke helt samme overblik i fx rækkefølgen for en ny aktivitet som mennesker uden autisme. Derfor kan det tage ekstra kræfter, når der skal laves nye ting man ikke kender som fx køretimer. Mennesker er forskellige og det er man selvfølgelig også på autismespektret, så et forløb med at tage køreundervisning skal selvfølgelig tilrettelægges individuelt. Her får du vores erfaringer og tips:

Vi startede med, at aftale med køreskolen hvilken lærer der ville matche bedst ud fra kriterierne:

 • Faglig dygtig i stort set alt omkring hele processen at tage kørekort
 • Stor tålmodighed og pædagogisk indsigt
 • Sproglig formidle og guide køretimerne i et konkret sprog
 • Samme kørelærer til alle time
 • Minimal smalltalk især i starten af forløbet
 • Løbende feedback and forward efter hver køretime
 • Køretimer hvor der er mindst trafik i startperioden: formiddagen.

Vi fik hurtigt en aftale med en kørelære, som var frisk på dette forløb og som havde masser af erfaring  også med unge der er funktionsnedsat med alt fra autisme til ADHD, angst eller fysiske udfordringer.

Vi aftalte sammen med kørelæreren: 

 • At alle køretimer starter med en kort gennemgang af hvad der øves teknisk den dag
 • At alle køretimer starter med at beskrive hvor der skal køres : landevej/by/motorvej
 • At alle køretimer kan indledes med at der vises på et kort hvor ruten er hvis muligt
 • At alle køretimer ligger fast og ikke lige rykkes 1-2-3 timer på dagen
 • At alle køretimer er uden andre elever i bilen
 • At alle køretimer kan indeholde en pause på 5 minutter efter 40 min ( vi havde dobbelt timer)
 • At varsle i ekstra god tid før der skal svinges, bakkes, sættes fart op osv. i starten især.
 • At alle køretimer slutter med feedback og feedforward så eleven er forberedt til næste gang

Disse aftaler har givet rigtig meget ro og forudsigelighed fordi rammerne for undervisningen var tydelige og dermed gav mere plads til alt det nye og lidt mere uforudsigelige: trafikken.

Køretimerne startede med at være forholdsvist forudsigelige, da vi dagene før havde kørt ruten i egen bil, så vores datter kunne SE ruten og dermed næsten afkode den for udfordringer, fordi hun er god til at huske og iagttage. Dette gjorde vi de første 3 gange, inden der skulle være køretimer for at give forudsigelighed og tryghed. Det viste sig at være en rigtig god ide, for hun fandt hurtigt tryghed i at komme ud at køre. Derefter fik hun de følgende timer vist på et kort fx Google Maps eller Krak, hvor ruten skulle være og der blev indlagt små ture helt uden forudsigelighed af fx 10 min varighed for at øve dette. Med tiden bliv køretimerne mere og mere uforudsigelige i ruten, men selve kørslen var jo så mere og mere indlært. Selve køreprøven er nemlig helt uforudsigelig i ruten så der skal trænes hen til det også. Vi andre bruger også GPS eller kort når vi skal ud at køre nye steder, og så er vi endda rutinerede billister, så der er ikke noget unaturligt i at bede om forudsigelighed i køretimerne.

Motorvejskørsel forberedte vi ved igen at se på et kort hvor der skulle køres fra og til. Min datter syntes ikke det hjalp at få info om at vi skulle gøre fra en by til en anden, men da der blev sat tid på istedet, så gav den meget mere ro. Det viser igen at det er godt at være tydelig i krav og forventninger fra lærer til elev også omkring tid når der skal prøves noget nyt. At køre på motorvej hvor andre overhaler med høj fart kan være ret overvældende som ny billist og det er derfor ekstra rart at vide hvor lang tid man lige er i den situation fx. 7 minutter eller 20 minutter.

Køreprøven er lidt af en overraskelse fordi hverken ruten eller den motorsagkyndige er kendt af eleven. Man aner ikke om man kommer på motorvej eller det er ren bykørsel med masser af rundkørsler, blinde og ensrettede veje og stejle gader hvor koblingspunktet hele tiden udfordres. Hvis man er lidt utryg ved at skulle til køreprøve kan der aftales at kørelæreren må sidde på bagsædet i bilen alene for at give tryghed, men naturligvist ikke for at sidde og snakke. Det er naturligt at være nervøs til en eksamen og for nogle er det bare ekstra ubehageligt eller utrygt, hvis man bedømmes af en som man aldrig nogensinde har mødt og som man skal sidde alene med i bilen 1/2 time med risiko for at misforstå fx en hurtig besked om en rute.

Økonomi er nødvendigt at tænke ind før man begynder at tage køretimer. Mange køreskoler tilbyder en lovpakke som du kan læse mere om  herImidlertid skal der ofte flere køretimer til end det der er mindstrekravet og en køretime løber fra omkring 500kr (45 min) og opefter, så prisen stiger lynhurtigt for et forløb hvor der skal være god tid og flere køretimer. Det er ikke ualmindeligt, at et kørekort løber op i 25.000kr når der er tale om en elev med funktionsnedsættelse. Vildt mange ekstra penge at skulle finde, blot fordi man er funktionsnedsat. Søg evt tilskud via legater her, hvis det er umuligt at spare så mange penge op selv. Søg i god tid for der er ofte måneders vente tid på svar.

 

Held og lykke herfra med at tage kørekort. Det kan være en ekstra stor byrde i hverdagen mens det står på, men også en mulighed for på sigt at kunne blive mere selvhjulpen og sammen med andre udenfor hjemmet. Bare kom igang ;). Læs og DETTE indlæg.

 

Du kan måske også lide

2 Kommentarer

 • Besvar Per Clausen 3. juli 2017 at 11:52

  Hej, hvor i landet bor I? Er i gang med at finde en køreskole i Københavns-området til vores datter m autisme, men svært at finde ud af, hvor man skal starte 🙂

  • Besvar Anne 3. juli 2017 at 12:02

   Hej Claus. Vi bor i skønne Himmerland , men prøv at lave et opslag i fx Landsforeningen for autisme på FB og spørg om nogen kender en dygtig, god og tålmodig kørelærer i jeres område. Lav også et lign opslag i jeres lokale FB gruppe for byen. Du vil sikkert få mange ærlige kommentarer om hvilke køreskoler elever anbefaler og hvilke man skal holde sig fra. Held og lykke 🙂

  Skriv en besked