Autisme Søde fristelser

Fødselsdag med respekt for forskellighed.

19. marts 2017
Lagkage

 

 

Idag har vi holdt 18-års fødselsdag for min datter med familien. Dvs. dele af familien, for det er svært og ubehageligt at være for mange mennesker samlet for nogle i familien og især når der er mad og “larm” med i det koncept. Vi “larmer” på min side af familien, for vi snakker hurtigt, højt og nogle gange i munden af hinanden. Ikke særligt høfligt eller autismevenligt. På min mands side er det modsat, for der er man mere lyttende end snakkende og snakker stille med egnens dialekt oppe fra Skiveegnen. Jeg skal faktisk spidse ørerne en hel del, for at jeg helt forstår det nogle gange. Det kræver også en del fokus i “larmen”. Derfor blev det er kompromis, da datteren skulle fejres: kun de allernærmeste i familien. Tiden blev sat til at møde op kl. 13.45 for derefter at bryde op en time senere allerede. Vi havde fart på.

 

Når man sidder der samlet til kagebord eller spisning generelt, så foregår det oftest ved at gæsterne er glade og fortællende og man selv byder ind i samtalerne hvor det nu er muligt. Har man autisme/ er man autist kan kommunikation være særligt udfordret og det at finde ud af hvad man dog skal snakke med de andre om er virkelig en udfordring for nogle. Ikke for alle, for mennesker er forskellige. Mad skal sendes rundt, midt i en samtale måske, og man afbrydes i sine formuleringer og taber måske helt tråden og opgiver. Så prøver man igen, men pludselig siger sidemanden noget til den man snakker med og bum, så kan der være en ekstra udfordring i kommunikation, for hvordan kommer man så tilbage til det man egentligt endelig var ved at snakke om. Op ad bakke.

Gaverne er som altid aftalt på forhånd her i huset. Ingen overraskelser af de store. Det giver tryghed og glæde og det er jo præcist det en fødseldag drejer sig om for os: at glæde fødselaren. De pakkes heller ikke op mens gæsterne sidder og kikker på med store øjne, men gemmes til at pakke op i fred og ro senere. Måske under en kagepause, måske på værelset, måske bare efter gæsterne er taget hjem. Sådan er det hos os, og det respekteres til fulde, selvom det ikke er normen i andre familier. Godt vi har sådan en rummelig familie tænker jeg tit.

Efter præcist en times hygge ved kagebordet kørte vi alle ud for at bowle sammen. En super god  måde at snakke sammen i mindre grupper. Hjemmefra var familien allerede varslet i deres hold og stemningen var på alle måder løssluppen, glad og med kampgejst for alle, da vi ramte bowlinghallen. For dæmpe lyden fra de larmende kegler, var der taget Bose Quite comfort In-Ear med i lommen til fødselaren og de gør det tåleligt at være sådan et sted, når nu man er ret lydfølsom, men gerne vil spille med familien.

Præcist efter en time sagde vi alle tak for idag og drog hjemad. Trætte men glade efter en rigtig god fødseldag. Det drejer sig jo om at skabe en fødseldag som fødselaren kan deltage i, og føler sig mødt, fremfor at overholde gængse “regler” for hvordan man gør.

Du kan måske også lide

Ingen kommentarer

Skriv en besked