Bogen ” Bedre hverdag for familier med Aspergers syndrom”.

10. februar 2017

 

Endnu en fagbog om autisme er landet i min turban og denne gang er det bogen “Bedre hverdag for familier med Aspergers syndrom” skrevet af Kristi Sakai og oversat at Anne Skov. Bogen er udgivet på Forlaget Frydenlund og kan købes på tilbud lige her.

Jeg vil straks nævne, at bogen i min optik sagtens kan bruges af de fleste på Autismespektret, så man skal ikke springe over bogen ( nedsat til 150kr flere steder) fordi man tænker “Nå, den er vist ikke relevant for os da vores Magnus jo har Atypisk autisme og Lone har GUA”. De mange gode tips og ideer til en bedre hverdag både ude og hjemme er absolut anvendelige for de fleste, med små justeringer til hvad der virker bedst for ens egen familie.

 

 

 

 

 

Jeg kan genkende rigtig mange interessante hverdagsudfordringer i bogens kapiteloversigt og faldt hurtigt over kapitel 2 og smilede stort 🙂

Se lige den tegning her. Der er nogle ting man som forælder til et barn med autisme meget ofte skal huske, inden man tager hjemmefra. Kan man få sit barn til at flytte fokus fra det vanskelige besøg ude af huset ved at sætte en belønning i vente, så skal det naturligvist være aftalt i detaljer og overholdes. Det samme med dagsskema og aftaler for hvor længe man skal være i aktiviteten ude af huset. Har man aftalt at besøget hos Bedstemor er 2 timer, så kører man hjem efter de 2 timer, med mindre barnet siger at det godt kan klare 1/2 time mere. Hold aftalerne selvom du måske selv sidder i en hyggelig snak med en omgang æblekage på din tallerken.

 

I bogen er også en afsnit om “Måder du kan passe på dig selv..”. Jeg kan sagtens genkende behovet for ro til at lade op imellem alle dagens forberedelser og guidning. Hvilken mor til små børn kender ikke også til det? I familier med autisme er det bare et problem, der fortsætter udover 2-3 års alderen, og man kan godt brænde sammen i hjernen uden at få ro. Bogen anviser flere gode og simple metoder til det. Et af dem er badeværelsestricket, men selv her kan jeg læse i mange grupper om autisme på FB at mødre oplever sig næste “jagtet” af sit barn nogle gange selv på badeværelset;).

 

Det er dejligt hvis man har mulighed for at få ekstra opbakning til hverdagen fra familie og venner når man er en familie med autisme. Til gengæld kan det være rigtig svært for familie og venner at forstå autisme og den måske noget anderledes måde at være familie på. Vi er heldige at vores familie har brugt tid på at lytte til os, læse om autisme og børnenes mormor og morfar har deltaget i et foredrag om emnet også. På Landsforeningen for autismes hjemmeside og FB kan man se landsdækkende foredrag og kurser for pårørende. Bogen skriver også om hvordan man kan tackle hvis familien og venner ikke tror på diagnosen eller har deres egne holdninger om dette.

 

Kapitel 6 handler om at skabe et behageligt hjemmemiljø. Et sted med minder stress og mere forudsigelighed. Der gives gode forklaringer og redskaber til ideer om hvordan man kan gøre. Børn med autisme er forskellige, og ikke alle bryder sig om tavler med foto af dagens rækkefølge, de har måske mere brug for det i små sætninger eller som små lydbeskeder man kan lave i en app på mobilen eller iPad fx. Der findes mange gode redskaber til autisme via PC, IPad og mobil nu om dage. Min egen mobil bipper utallige gange om dagen fra jeg vågner til jeg går i seng for at huske alle dagens guidninger.

Bogen er velskrevet og meget nærværende at læse samtidigt med en let humor, der krydrer læsning af bogen. En rigtig god bog især hvis man står forholdsvist ny med diagnosen og mangler hjælp og værktøjer til en bedre hverdag med autisme i familien. Den er god til både forældre, pårørende og fagpersonale som fx lærere og pædagoger.

 

Tak til Forlaget Frydenlund for bogen som er givet mig i gave.

Du kan måske også lide

Ingen kommentarer

Skriv en besked